söndag 28 februari 2010

Grundkurs spetsstickning

Här kan våra kursdeltagare under några veckor lämna frågor till oss på kursens innehåll. Vi skall försöka svara på dem så fort vi får tillfälle!

Här visas hur kursens temporära uppläggning gick till (klicka på bilden så blir den större):

Virka några luftmaskor och börja sedan virka runt en sticka genom att lägga garnet runt stickan och virka en luftmaska. Nu har du första uppläggningsmaskan på stickan.


Lägg garnet på nytt kring stickan och virka ännu en luftmaska.


Fortsätt tills du har så många maskor du behöver.

Avsluta med några luftmaskor (inte runt nålen!). Klipp av garnet och drag den genom den sista luftmaskan så luftmaskkedjan inte kan repa upp sig. Genom att lossa samma garnända som avslutade kedjan och dra kan man repa upp uppläggningen för att frilägga maskorna. OBS! det gäller att inte dra för fort, man skall hinna plocka upp maskorna också. Efter repning har man en maska mindre än uppläggningsvarvet bestod av. Om du skall sticka på en bård men glömde bort att ändarna behöver något färre maskor för att inte se ut som ett par jeans med "Bell Bottom" (bredare i änden...) är det bara att minska genom att sticka ett nytt varv där det minskas. Eller så kan man välja att maska av med luftmaskkedjor av ca 5 maskor mellan två vanligt avmaskade maskor.

Inga kommentarer: